EVLENDİRME İŞLEMLERİ İÇİN
TÜRK VATANDAŞLARIMIZDAN İSTENEN BELGELER
BELGELER :
- T.C no’lu fotoğraflı nüfus cüzdanları aslı ve fotokopisi T.C no’lu olmayan, yıpranmış, soğuk damgası belli olmayan nüfus cüzdanları kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanları dışındaki kimlikler yasa gereğince kabul edilmeyecektir. Müracaat sırasında taraflar fotoğraflı nüfus cüzdanlarını göstermek zorundadırlar. Aksi takdirde Evlendirme Memuru müracaatı kabul edemez.
- 3’er adet vesikalık fotoğraf, son altı ay içinde çekilmiş (resimler renkli ve ön cepheden çekilmiş, alın ve çene açık inkılap kurallarına uygun sivil giysilerle çekilmiş olmalı, renkli fotokopi ve biometrik kabul edilmez.)
- Evlilik için Sağlık raporu kayıtlı olduğu Aile Hekimliğinden, Devlet Hastanelerinden veya özel sağlık kurul ve kuruluşlarından alınacak.(sağlık raporu imzalı, fotoğraflı ve kaşeli olmalıdır.)
- yerleşim yeri belgesi ( ikametgâh ) getirilmesi zorunludur.
NİKAH MÜRACAATLARI MESAİ SAATLERİ İÇERİSİNDE 09:00-16:00 SAATLERİ ARASINDA YAPILMAKTADIR.
ÖNEMLİ BİLGİLER:
- Evlenecek olan çiftlerden birinin Adrese dayalı sistemde Zonguldak Merkez’de ikamet etmesi durumunda sistemimiz tarafından görüldüğünden ikametgâh belgesi getirmelerine gerek yoktur.
-
Eşlerden biri başvuruya gelemiyor ise (örn; şehir dışında olması veya gelemeyecek durumda ise) bir diğerine Noter onaylı evlilik için özel vekâletname vermesi zorunludur.
- Kadınlarda boşanma ve eşinin ölümü halinde 300 gün süre(iddet müddeti) geçmelidir ya da aile mahkemesinden bekleme müddetini kaldırma kararı ve kesinleşme şerhi getirmesi şarttır.
- Kadın ve erkek boşanma sonucu kimliğini yenilemelidir.
-
Kız-Erkek 16 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak aile mahkemesinden alınacak izin ile evlenebilirler.
-
17 yaşını tamamlayan erkek-kız velinin izni: eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler.
-
Önceki Soyadını kullanmak isteyen bayanlar bu isteğini dilekçe ile müracaat sırasında belirtmelidirler.
- Tüm Evrakların geçerlilik süresi 6 aydır.
-
Nikâh süresi belirlenirken en fazla 5 ay sonrasına gerçekleştirilmek üzere nikâh günü verilmektedir.
Örneğin Ocak ayında nikâh günü almak için belediyemize gelen kişi Mayıs ayının sonuna kadar gün alabilir.
- Telefonla nikâh günü rezervasyonu kesinlikle yapılmamaktadır. Nikâh günü almak için çiftlerin beraber ve tüm evraklar hazır şekilde evlendirme memurluğuna gelmesi zorunludur.
-
Müracaat tarihinde yasa gereği aynı gün evlilik akdi yapılmamaktadır.
-
Nikâh şahidi olabilmek için; ergin, ayırt edebilme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şarttır. Şahit olacak kişiler nikâh öncesi kimliklerini görevli memura göstermek ve T.C kimlik numaralarını bildirmek zorundadır.
- Nikâh salonunda video ve fotoğraf çekimi Belediyemizce yapılmamaktadır.
YABANCI UYRUKLULARDAN İSTENEN BELGELER
BELGELER :
- Pasaportlarının Türkçe tercümelerini yaptırıp, Noterden tasdik ettirmeleri gerekmektedir. (Türkiye’ye en son giriş yaptıkları sayfanın fotokopisi)
- Yabancılar için yetkili makamlarca kişinin; adını, soyadını, anne- baba adı ile doğum tarihi ve doğum
yerini gösteren medeni hal(Evlenme Ehliyet Belgesi) ve doğum belgesi
- Evlilik için Sağlık raporu (Eş adayının kayıtlı olduğu Aile Hekimliğinden veya özel sağlık kurul ve kuruluşlarından) alınacak. (Sağlık raporu imzalı, fotoğraflı ve kaşeli olmalıdır.)
- 3’er adet vesikalık fotoğraf, son altı ay içinde çekilmiş (fotoğraflar renkli ve ön cepheden çekilmiş, alın ve çene açık inkılap kurallarına uygun sivil giysilerle çekilmiş olmalı, renkli fotokopi ve biometrik kabul edilmez)
NİKAH MÜRACAATLARI MESAİ SAATLERİ İÇERİSİNDE 09:00-16:00 SAATLERİ ARASINDA YAPILMAKTADIR.
ÖNEMLİ BİLGİLER:
- Yabancı uyruklu kadın ya da erkeğin konsoloslukları İstanbul’da ise bekar olduklarına dair Bekarlık Belgesi (Evlenme Ehliyet Belgesi) ve Doğum Belgesi alıp İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü’ne veya Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğüne onaylatmaları gerekmektedir. Eğer Konsolosluklar Ankara’ da ise aldıkları Bekârlık Belgesini, Doğum Belgesini Ankara Dışişleri Bakanlığına onaylatmaları gerekmektedir.
- Yabancı uyruklular Bekârlık Belgelerini ve Doğum Belgelerini kendi ülkelerinden getireceklerse o ülkedeki Türk Büyükelçiliğine veya Türk konsolosluğuna evrakların asıllarını onaylatacaklardır.
- Bazı ülkeler anlaşma gereği Apostile olarak almış oldukları Bekarlık ve Doğum Belgelerini Türkiye’ye getirdikten sonra Türkçe tercümelerini yaptırıp Noterden onaylatmaları gerekmektedir.
- Bazı ülkelerin vermiş oldukları Bekârlık Belgesi ve Doğum Belgesi çok dilli olduğu için hiçbir yere onaylatmadan direk müracaat edebilirler. Örnek; Almanya, Avusturya v.s.
- Uluslararası Koruma Kanunu kapsamındaki yabancılar; ikamet izni dışında Türkiye’de bulunan vatansız, mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsünde bulunanlar ve uluslararası koruma başvuru sahipleri ile geçici koruma kapsamına alınan şahıslar İl Göç İdaresi Müdürlüklerince tutulan dosyalarındaki bilgi ve belgelere göre ve E-Devlet üzerinden alacakları Evlenme Ehliyet Belgesi ile müracaat edebilirler.
- Eksik evraklarla yapılan müracaatlar kesinlikle kabul edilmez.
- Eğer eşler Türkçe bilmiyorlarsa Nikâh esnasında Yeminli Tercüman getirmeleri gerekmektedir.
- Nikâh süresi belirlenirken en fazla 5 ay sonrasına gerçekleştirilmek üzere nikâh günü verilmektedir. Örneğin, Ocak ayında nikah günü almak için belediyemize gelen kişi Mayıs ayının sonuna kadar gün alabilir.
- Telefonla nikâh günü rezervasyonu kesinlikle yapılmamaktadır. Nikâh günü almak için çiftlerin beraber ve tüm evraklar hazır şekilde evlendirme memurluğuna gelmesi zorunludur.
- Nikâh şahidi olabilmek için; ergin, ayırt edebilme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şarttır. Şahit olacak kişiler nikâh öncesi kimliklerini görevli memura göstermek ve T.C kimlik numaralarını bildirmek zorundadır.
- Müracaat ve nikâh akdinin gerçekleşeceği sürede oturma izni veya vizesi olmayan (yasal kalış hakkı) yabancı uyruklu kişilerin müracaatları kesinlikle kabul edilmeyecektir.
NOT: Ayrıntılı bilgi edinmek için Evlendirme İşlemleri Büromuza müracaat edilmesi gerekmektedir.
Ömür Boyu Mutluluklar Dileriz.